Elektriciteit kan bij steeds meer hersenziekten uitkomst bieden. Vooral mensen met verlamming, depressie, Parkinson en chronische pijn hebben baat bij een stroomstoot.
Dat concludeert UMC Utrecht geneeskundestudent Bart Lutters op basis van zijn wetenschappelijke ontdekkingsreis naar de geneeskrachtige werking van elektriciteit op het brein.
De resultaten staan in zijn boek Vonken in de Meterkast dat deze week wordt gepresenteerd. ,,Het grote publiek heeft geen idee hoe je met een simpele stroomstoot van je klachten kan worden afgeholpen”, stelt Bart Lutters. “Patiënten hebben recht om meer over deze behandelingen te weten zodat ze een weloverwogen behandelkeuze kunnen maken.
Klachtenvrij
Elektriciteit werd al eeuwen geleden, weliswaar op primitieve wijze, succesvol ingezet om hersenziektes te genezen. ,,Nu zijn deze behandelingen in een modern jasje weer terug van weggeweest, aldus Lutters. ,,Simpelweg omdat elektriciteit goed blijkt te werken”. De onderzoeksresultaten liegen er inderdaad niet om. Van elektroshocktherapie blijkt 60% van de depressieve patiënten op te knappen. Met diepe hersenstimulatie verminderen Parkinsonklachten als trillen en spierstijfheid met vijftig procent.
Lees hier het volledige artikel.