Eiwitmonitor: plantaardig heeft versnelling nodig

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft als doelstelling dat Nederlanders in 2030 evenveel plantaardige als dierlijke eiwitten consumeren. De trend daarnaartoe lijkt voorzichtig ingezet, maar er is versnelling nodig.

Dat blijkt uit de eerste Eiwitmonitor die Wageningen Economic Research in opdracht van het ministerie van LNV heeft uitgevoerd.

Eiwitmonitor
In de huidige Nederlandse voeding is 39 procent van de eiwitten afkomstig van plantaardige bronnen en 61 procent van dierlijke bronnen. De Eiwitmonitor is ontwikkeld om jaarlijks te kunnen monitoren of de consumptie van eiwitten in Nederland inderdaad verschuift in de richting van 50/50. De monitor geeft een uniek kijkje in de consumptiepatronen van individuele en groepen consumenten in hun sociale context en laat ook zien waaróm consumenten kiezen voor plantaardige eiwitproducten of vlees en zuivel.

Daarnaast brengt de monitor het aanbod van plantaardige en dierlijke eiwitproducten in de supermarkt in kaart, inclusief de manier waarop deze worden aangeboden. Via een app vulden 570 consumenten hun consumptiepatroon in. En een survey onder 3.000 respondenten maakte inzichtelijk waarom consumenten voor plantaardige en dierlijke eiwitten kiezen.

Lees hier het volledige artikel.