Eiwit vervult voorheen onbekende rol bij reparatie van DNA-schade
Onderzoekers van het Erasmus MC hebben een nieuwe speler ontdekt bij het herstellen van schade aan het DNA. Het eiwit HLTF vervult een voorheen onbekende rol. ‘Achteraf gezien is het logisch dat deze stap miste.’
Dat de plaatjes over DNA-reparatie in de leerboeken nog niet compleet zijn, weten alle wetenschappers die aan dit onderwerp werken. ‘We zijn daarom altijd op zoek naar nieuwe eiwitten die een rol spelen bij het repareren van DNA-schade’, vertelt hoofdonderzoeker prof. Jurgen Marteijn van de afdeling Moleculaire Genetica.
Recent slaagde zo’n zoektocht met de vondst van het eiwit genaamd HLTF. Het leidde tot een publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Molecular Cell, met promovendi Marvin van Toorn en Yasemin Turkyilmaz als gedeelde eerste auteurs.
DNA-schade
Het eiwit HLTF heeft een belangrijke rol bij het repareren van schade aan het DNA. Die schade ontstaat elke dag duizenden keren, bijvoorbeeld door UV-straling van de zon. Reparatie is belangrijk, want ongerepareerde schades kunnen leiden tot kanker en versnelde veroudering.
Lees hier het volledige artikel.