ZonMw kent een subsidie van € 3 ton toe voor onderzoek naar efficiënte infectiepreventie bij patiënten met covid; het ENVI-GO-PAN project. Tot op heden geldt ‘beter te veel dan te weinig’, maar dat is niet gestoeld op veel bewijs en kent ook nadelen. Onderzoekers van Erasmus MC werken samen met onderzoekers uit vier andere umc’s om de meest effectieve en efficiënte infectiepreventiemaatregelen te vinden.
Richtlijnen: hoge kosten
Om coronavirusbesmettingen in het ziekenhuis te voorkomen, bestaan er verschillende richtlijnen. Die stellen dat een patiëntkamer niet alleen schoongemaakt maar ook gedesinfecteerd moet worden nadat een patiënt met covid is ontslagen. Dat brengt hoge kosten, extra werk en gezondheidsrisico’s voor zorgmedewerkers met zich mee. Daarnaast komen mogelijk schadelijke stoffen in het milieu terecht.
Ook wordt het dragen van een isolatieschort met mouwen tijdens de verzorging van een covidpatiënt aangeraden in de richtlijnen. Het gebruik van schorten leidt eveneens tot hoge kosten, extra werk en veel afval. Er is behoefte aan meer kennis. In het ENVI-GO-PAN project wordt bekeken of er evidence-based minder gedaan zou kunnen worden. Zo wordt bijgedragen aan een duurzame zorg zonder dat de veiligheid voor patiënten en medewerkers in gevaar komt.
Lees hier het volledige artikel.