De Orde van Medisch Specialisten (OMS) ziet het vragen van een bescheiden en betaalbare bijdrage van patiënten voor een second opinion na een diagnose als een van de mogelijkheden om de stijgende zorgkosten terug te dringen. Hoe hoog die bijdrage moet zijn moet door de politiek worden bepaald. Dat zegt OMS-voorzitter Frank de Grave naar aanleiding van een enquête door de NCRV en vakblad Arts & Auto.
‘Er moet nu eenmaal worden bezuinigd. En dit vind ik één van de beter verdedigbare maatregelen die je zou kunnen nemen om het zorgpakket met zijn allen betaalbaar te houden’, aldus De Grave tegenover het NOS Journaal op 7 mei 2013. De OMS wil absoluut niet tornen aan het patiëntenrecht van een second opinion. Dit recht ziet de OMS als een groot goed. De OMS betwijfelt echter of dit patiëntenrecht een ‘gratis recht’ moet blijven.
Goede zorg moet betaalbaar zijn en blijven, vindt de OMS. Een bescheiden en betaalbare bijdrage vragen voor een second opinion is daarom te billijken. Ook omdat uit cijfers blijkt dat een second opinion in veel gevallen niet tot een andere diagnose leidt. Het beheersen van de zorgkosten is een gedeelde verantwoordelijkheid van medisch professionals, zorgverzekeraars en van patiënten.
De NCRV hield samen met het blad Arts en Auto een enquête onder artsen en andere zorgverleners. Twee op de drie deelnemers aan het onderzoek willen dat mensen gaan betalen voor een second opinion, een nieuw onderzoek door een andere arts. De enquête wordt op dinsdagavond 7 mei uitgezonden in het NCRV-programma Altijd Wat, om 21.10 uur op Nederland 2.
Bron: Orde van Medische Specialisten