Op zaterdag 8 mei is het Wereldeierstokkankerdag, volgens (ervarings)deskundigen een belangrijk moment om stil te staan bij deze silent killer. Slechts 38 procent van de vrouwen bij wie de ziekte is geconstateerd, is vijf jaar na de diagnose nog in leven.
Jaarlijks krijgen dertienhonderd vrouwen in Nederland de diagnose eierstokkanker (ovariumcarcinoom). Ongeveer een op de honderd vrouwen krijgt in haar leven eierstokkanker.
De kanker ontstaat in de eierstokken, de buik of de eileiders, die de eierstokken verbinden met de baarmoeder. De precieze oorzaak van de ziekte is niet bekend. Wel zijn er risicofactoren, zoals een erfelijke aanleg en het aantal eisprongen dat een vrouw tijdens haar leven heeft.
Bij de diagnose zijn er bijna altijd al uitzaaiingen
Bij andere soorten kanker duurt het soms jaren voor uitzaaiingen ontstaan, zegt gynaecologisch oncoloog Cor de Kroon van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). “Maar bij eierstokkanker ontstaan uitzaaiingen heel snel via het buikvlies, doordat de eierstokken en eileiders heel los in de buik zitten.”
Lees hier het volledige artikel.