Effect voeding en darmmicrobioom op immuunreacties

De invloed van voeding op de samenstelling van het darmmicrobioom biedt mogelijkheden om de behandelingsresultaten te verbeteren bij zowel chronische darmontstekingen als kanker.

Dit concludeert onderzoeker dr. Laura Bolte op basis van onderzoek waarop zij op 6 november aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveerde.

Ontstekingsremmend effect
Het darmmicrobioom speelt een sleutelrol bij het reguleren van het immuunsysteem, metabolisme en de reactie op medicatie. Bolte onderzocht het verband tussen eetpatroon, het darmmicrobioom en de impact ervan op inflammatoire darmziekten en kankerbehandeling.

Ze ontdekte dat een voeding die rijk is aan groenten, peulvruchten, volkoren granen, fruit, noten en vis meer ontstekingsremmende bacteriën in de darm stimuleert. Dit kan gunstig zijn voor mensen met inflammatoire darmziekten (IBD). Omgekeerd leiden eetpatronen met veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker, vlees en fastfood tot een toename van bacteriën die ontstekingen in de darm bevorderen.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.