Effect van vezels en fermentatie op darmmicrobiota onderzocht

Een nieuwe Nederlandse studie onderzocht de gezondheidseffecten van een verhoogde inname van vezelrijke voeding en gefermenteerde producten op de darmmicrobiota.

Het onderzoek maakte gebruik van “citizen science”, waarbij de deelnemers actief bij het onderzoek werden betrokken. Details over de studie-opzet zijn nu gepubliceerd in Nutrition Research. De conclusies van de studie volgen later dit jaar.

GEEF-studie
De GEEF-studie (Gut health Enhancement by Eating favorable Food) is het eerste project dat in nauwe samenwerking met Buikbelang is opgezet. Het is een gezamenlijk project van de Vrije Universiteit Amsterdam en Buikbelang-partner Wageningen Food & Biobased Research. De studie duurde 21weken en combineerde een gerandomiseerd gecontroleerd onderzoek met elementen van citizen science. Deze benadering betrekt “burgers”, ofwel niet-wetenschappers actief bij onderzoek.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.