Het NIVEL brengt een rapport uit over het monitoren van de veranderingen in de langdurige zorg. De publicatie biedt een inventarisatie van de indicatoren en instrumenten die er zijn en nog nodig zijn om de ontwikkelingen in de langdurige zorg te volgen, en van de ‘witte vlekken’.
De langdurige zorg gaat veranderen. De doelstelling van de overheid is ervoor te zorgen dat voor mensen met een langdurige of chronische aandoening – lichamelijk, verstandelijk of psychisch – kwalitatief goede zorg beschikbaar is tegen voor de samenleving aanvaardbare maatschappelijke kosten. Daarbij wordt uitgegaan van wat mensen nog wél kunnen in plaats van wat ze níet kunnen. Voor hulp en ondersteuning spreken mensen eerst hun eigen sociale netwerk en financiën aan. Maar wie niet meer voor zichzelf kan zorgen krijgt altijd zorg, en voor de meest kwetsbaren is er zorg beschikbaar in een instelling.
Zelfredzaamheid
Om de effecten van deze beleidsdoelstelling ook buiten de muren van zorginstellingen te kunnen volgen, zijn behalve indicatoren voor de kwaliteit van zorg en ondersteuning, ook indicatoren nodig over autonomie, zelfredzaamheid en algeheel welbevinden. Op dit moment zijn die nog onvoldoende beschikbaar. Ook voor de betrokkenheid in de samenleving moeten nieuwe indicatoren worden ontwikkeld en gemeten, stellen de onderzoekers. Een nieuw afzonderlijk meetsysteem is niet nodig, wel moet er een ‘regisseur’ komen die de diverse meetgegevens bundelt.
Lees hier het volledige artikel.