Eet smakelijk! Maar wat als alles je tegenstaat door smaak- en reukproblemen?

‘Als slootwater, zo vies smaakt appelsap nu. En laatst had een vriendin pasta gekookt maar of er spinazie of pesto doorheen zat, geen idee. Eten is voor mij geen lol meer aan’, vertelt Titia Haspers. Door een ziekte of behandeling kunnen je smaak en reuk worden aangetast. Met een smaaktest en persoonlijke adviezen wil het UMCG patiënten die hiermee kampen helpen.

‘Na mijn operatie moest ik weer wennen aan eten’, vertelt Titia die haar tongamandel heeft laten verwijderen omdat die chronisch ontstoken was. ‘Alles waar een smaakje aan zat gaf pijn, alsof ze met messen in mijn tong staken. Dus at ik alleen kale rijst, pasta en crackers, en dronk water. De pijn was na een week of zes weg, maar mijn smaak ook. Helaas nog steeds en ze weten niet hoe dat komt.’

Tegen heug en meug
Door een ziekte of de behandeling ervan, kunnen je reuk en smaak worden aangetast. Zo zijn er patiënten die na een coronabesmetting last houden van geur- en smaakverlies of die door een chemokuur een nare metaalsmaak ervaren of van etensgeuren alleen al misselijk worden.

‘Voor je herstel is het heel belangrijk om goed te blijven eten, maar als dat tegen heug en meug gaat, is dat heel naar’, vertel diëtist Madieke Douma. ‘Ook kan het een flinke impact hebben op je sociale leven. Je gaat bijvoorbeeld plekken vermijden waar het naar eten ruikt of er ontstaan irritaties tussen mensen. Dan heeft je partner bijvoorbeeld extra lekker gekookt in de hoop dat je goed eet, en is het frustrerend als het je weer niet smaakt.’

Lees hier het volledige artikel.