Amerikaanse onderzoekers hebben in het laboratorium een mogelijk nieuwe behandeling getest, die de ziekte lupus erythematodes (LE) onderdrukt. In buisjes met bloed van mensen met deze ziekte bleek de nieuwe behandeling te werken. Een volgende fase van het onderzoek moet laten zien of dat ook in het menselijk lichaam het geval is.De onderzoekers denken dat het met een door hen ontwikkelde techniek mogelijk moet zijn om een vaccinatie-achtige behandeling te ontwikkelen die het afweersysteem een boost geeft. Daarmee zou de ziekte in remissie (rustige fase) kunnen blijven. In dat geval zijn andere medicijnen, die soms flinke bijwerkingen hebben, niet meer nodig.
Peptides maken afweercellen
De techniek waarmee het onderzoeksteam van de Universiteit in Chicago experimenteerde werkt met met synthetische peptides. Deze peptides – kleine eiwitfragmentjes- zorgen voor de aanmaak van regulatoire T-cellen (Tregs). Tregs houden het afweersysteem in balans. In muizenstudies kwam de ziekte door de aanmaak van extra Tregs niet tot ontwikkeling.
Ook in deze laatste studie, in de buisjes met bloed van 30 lupus patiënten en 15 gezonde mensen, werden de speciale peptides toegevoegd. De onderzoekers zagen dat de peptiden in staat waren om Tregs te produceren, de productie van antistoffen te blokkeren en te verminderen tot bijna normale waarden. Dit effect zou de ontstekingen, pijn en schade die lupus veroorzaakt kunnen voorkomen.
Nog lang niet klaar
Het feit dat de techniek in het laboratorium werkt, wil nog niet zeggen dat dit ook in echte mensen lukt. De volgende stap in dit onderzoek is dan ook een clinical trial bij mensen, waarbij gekeken wordt of wat in het laboratorium is gevonden ook daadwerkelijk bij lupuspatiënten werkt.
De onderzoekers presenteerden hun resultaten in het Journal of Clinical Immunology.
Lupus erythematodes (LE) is een auto-immuunziekte die huid, gewrichten en interne organen kan aantasten. Er zijn drie vormen van lupus erythematodes en elke vorm geeft zijn eigen klachten. Het Reumafonds geeft uitgebreide informatie over LE.
Bron: Reumafonds