Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) biedt als eerste Nederlandse ziekenhuis een antigeentest aan voor de tropische ziekte schistosomiasis. Deze test is geheel bedacht, ontwikkeld en geproduceerd in het LUMC. De test toont het verschil aan tussen een actieve of eerder doorgemaakte infectie. Ook laat de test zien of de behandeling aanslaat.
Schistosomiasis, ook wel Bilharzia genoemd, is een tropische ziekte die ontstaat door een parasitaire worminfectie. Het is in sommige gevallen lastig om deze ziekte bij patiënten vast te stellen. De huidige diagnostiek bestaat uit een combinatie van het meten van antistoffen in het bloed en de parasiet opsporen in urine- of ontlastingmonsters. Het nadeel is dat deze methodes toch niet alle infecties aantonen. Ook kan er geen onderscheid gemaakt worden tussen een actieve infectie of een al eerder doorgemaakte infectie omdat antistoffen lang na een infectie nog in het bloed aanwezig zijn. De nieuwe antigeentest biedt op deze punten uitkomst.
Meer duidelijkheid
De door het Leiden University Center for Infectious Diseases (LU-CID) en de afdeling Cel en Chemische Biologie ontwikkelde test meet de concentratie CAA in het bloed. Dit is een molecuul dat door de worm in het bloed wordt uitgescheiden en vervolgens herkend wordt door ons immuunsysteem. De test toont vooral aan of de infectie actief is.
Lees hier het volledige artikel.