Bij heel veel ziekten speelt een niet goed werkend afweersysteem een sleutelrol. Dat is bij veel vormen van ontstekingsreuma het geval. Maar ook bij kanker, allergieën, MS of infectieziekten. Daarom hebben de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF), waar ReumaNederland deel van uitmaakt, vier jaar geleden het grote onderzoeksprogramma Afweer uit balans opgezet.
Toponderzoekers uit allerlei vakgebieden bundelden hun krachten. Inmiddels zijn al mooie resultaten behaald die we graag met je delen.
Hoe werkt het afweersysteem?
Het afweersysteem beschermt ons tegen een groot aantal infecties en ziektes. Het bestaat uit cellen, overal in ons lichaam, die alles nauwlettend in de gaten houden. Afweercellen beschermen ons tegen bijvoorbeeld virussen en bacteriën, maar ze ruimen ook lichaamseigen ‘slechte’ cellen op.
Als cellen van de afweer te hard werken
De cellen in ons afweersysteem kunnen ontsporen: ze gaan te hard werken. Dan vallen ze gezonde cellen in ons lichaam aan, bijvoorbeeld in gewrichten en organen. Die raken ontstoken en beschadigd. Dat gebeurt bij verschillende vormen van ontstekingsreuma.
Lees hier het volledige artikel.