Eerste proef met stamceltherapie voor diabetes type 2

In China is voor het eerst iemand met diabetes type 2 behandeld met stamceltherapie. Hij kreeg nieuwe cellen die insuline maken. Onderzoekers maakten deze uit stamcellen van de persoon zelf. De cellen werken na 2 jaar nog steeds goed. De proefpersoon spuit geen insuline meer.

Bij diabetes type 2 maakt het lichaam soms steeds minder insuline. De cellen die insuline maken, werken dan niet meer goed. Deze cellen heten bètacellen. Je moet dan insuline spuiten bij jezelf voor een lagere bloedglucose. Onderzoekers in China hebben nieuwe bètacellen gemaakt. Ze deden dit met stamcellen uit het lichaam van de proefpersoon zelf. De behandeling heet daarom stamceltherapie.

De eerste test bij diabetes type 2
De onderzoekers haalden stamcellen uit het bloed van een man met diabetes type 2. Ze bouwden de stamcellen om tot bètacellen die insuline maken. De man kreeg de nieuwe bètacellen via een infuus vlakbij de lever. Zo gaat ook eilandjestransplantatie bij diabetes type 1. Dit is de eerste mens met diabetes type 2 die deze stamceltherapie kreeg. Hij had al 25 jaar diabetes en gebruikte insuline. Deze man had al ernstige problemen met zijn gezondheid.

Lees hier het volledige artikel.