In het Erasmus MC is begin mei bij de eerste patiënt met longkanker een biopt van de tumor afgenomen met navigatiebronchoscopie. Met deze techniek kunnen biopten worden genomen van kleine afwijkingen, die nodig zijn voor de zeer individueel te bepalen behandeling. Navigatiebronchoscopie is in Nederland geïntroduceerd door het Radboudumc.
Jaarlijks krijgen in Nederland 14.000 mensen de diagnose longkanker. Voor de behandeling is het van groot belang om een goede pathologische diagnose te stellen. Hoe kleiner de afwijking, hoe beter de kans op genezing. Met navigatiebronchoscopie kunnen heel vroege vormen van longkanker worden ontdekt.
Voor de diagnose is een biopt nodig. Dat gebeurt momenteel via een CT-geleide punctie of met een conventionele bronchoscopie. Bij een CT-geleide punctie wordt van buitenaf tussen de ribben door en door het longvlies heen geprikt. Bij conventionele bronchoscopie wordt een scoop via de luchtpijp ingebracht. Het nadeel daarvan is dat de scoop te groot is om afwijkingen te bereiken die dieper in de smalle luchtwegen liggen. In het Radboudumc is daarom begonnen met het combineren CT-geleide punctie en conventionele bronchoscopie in de zogenaamde navigatiebronchoscopie.
Lees hier het volledige artikel.