Eerste medicijn op microchip succesvol getest

De eerste draadloos bestuurbare microchip die dagelijks een dosis medicijnen tegen botontkalking afgeeft, is succesvol getest in mensen.

Normaal gesproken moeten patiënten zichzelf dagelijks een injectie geven met het medicijn tegen osteoporose. Veel mensen vergeten dit echter, een chip zou daarom een goede oplossing zijn.

Bij zeven patienten tussen de 65 en 70 jaar werden chips onder lokale verdoving geïmplanteerd, tijdens een operatie van een half uur. De patienten droegen de chip vier maanden lang. Na een jaar bepaalden de onderzoekers de hoeveelheid botvorming bij de patiënten. Deze bleek gelijk aan degenen die zich dagelijks moeten injecteren met hetzelfde medicijn.

In de chip werd elke dosis van het medicijn apart verpakt in een ruimte ter grootte van een speldenprik en bedekt met een dun laagje platina en titanium. Deze metalen smelten als er een kleine elektrische stroom gaat lopen, waardoor het medicijn vrij komt. Omdat de chips programmeerbaar zijn, kan de afgifte van elke dosis van tevoren worden geprogrammeerd of van een afstand via radiogolven worden bepaald.

De programmeerbare chips zouden de behandeling van veel ziektes kunnen veranderen, zoals kanker en MS.
Meer over osteoporose
Bron: Nu.nl (bewerking kiesBeter.nl)