De Eerste Kamer heeft dinsdag unaniem het plan verworpen waarmee minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de verplichte elektronische uitwisseling van medische gegevens wilde regelen.
© ANP
Het Elektronisch Patiëntendossier (EPD) is volgens de Senaat in de landelijke opzet nu niet veilig genoeg.
De Tweede Kamer ging in 2009 al met het EPD akkoord, maar de Eerste Kamer blijft na heel veel discussies bezwaren zien. De weerstand werd de afgelopen weken al duidelijk, ook bij regeringspartij VVD.
Dinsdag liet ook coalitiegenoot CDA weten de voorgestelde landelijke opzet van de EPD niet te kunnen steunen.
Regionaal
Volgens CDA-senator Hans Franken zijn er te veel mogelijkheden om toegang te krijgen tot de medische informatie van patiënten. Hoewel in zijn ogen het voorstel de afgelopen tijd is verbeterd, is het nog niet voldoende. Franken riep Schippers op met een aangepast voorstel te komen waarin zaken als beveiliging, privacy en rechten van patiënten goed zijn geregeld.
De Senaat wil een kleinere, regionale opzet van het elektronisch patiëntendossier, waarmee in een aantal regio’s al wordt gewerkt.
Reactie Schippers
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) laat via haar woordvoerder weten dat ze ”uiteraard niet voorbijgaat aan het oordeel van de Eerste Kamer”. Maar: ”Daar ligt dan ook de verantwoordelijkheid voor het verwerpen van de wet en voor de gevolgen.”
”Het landelijk schakelpunt zou in de lucht kunnen blijven, maar dan moeten de zorgaanbieders en artsen daar nu zelf de schouders onder gaan zetten, ook financieel”, aldus de minister. Ze onderzoekt of de privacy en bescherming van patiënten kunnen worden verbeterd door andere wetten te versterken.
‘Angst voor onbekende’
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) laat in een reactie weten: ”Wij vinden het jammer dat het EPD niet doorgaat. Het is gesneuveld wegens angst voor het onbekende, denken wij.”
“We denken dat het Elektronisch Patiënten Dossier veiliger was dan de informatiesystemen die artsen er nu regionaal op nahouden. Medicijnfouten zijn de meest gemaakte fouten in een ziekenhuis. Het EPD had werkelijk kunnen helpen om die fouten tegen te gaan.”
Ook patiëntenorganisatie NPCF betreurt de afwijzingen van de Eerste Kamer. ”De patiënt is de verliezer. Een landelijk EPD had kunnen bijdragen aan de verbetering van de uitwisseling van medische gegevens. De rechten van patiënten waren in het nieuwe systeem duidelijk verankerd.”
Parlementair onderzoek
SP-Kamerlid Renske Leijten wil nu het voorstel definitief is afgewezen een parlementair onderzoek. “Er is 14 jaar is gediscussieerd over dit systeem. Er is inmiddels zonder wettelijke basis 300 miljoen euro uitgegeven. Dit is het zoveelste grote project van de overheid dat mislukt.”
“De politiek neemt zichzelf niet serieus, wanneer ze niet bereid is te analyseren hoe goedbedoelde plannen kunnen ontsporen.”
Veertien jaar
Er wordt al veertien jaar gewerkt aan het EPD dat het aantal medische missers zou moeten verminderen. Schippers is na Els Borst, Hans Hoogervorst en Ab Klink de vierde minister die zich er mee bezighoudt. Het project heeft 300 miljoen euro gekost.
De Tweede Kamer ging in 2009 akkoord met het EPD. Volgens gegevens van het ministerie van VWS heeft bijna 60 procent van de hulpverleners, als huisartsenposten en apotheken, zich vrijwillig aangesloten bij het EPD, waardoor van bijna 8,5 miljoen Nederlanders medicatiegegevens nu zijn op te vragen.
© NU.nl/ANP