Eerste experimentele therapie met bacteriofagen

Het UMC Utrecht heeft voor het eerst een patiënt behandeld met een op maat gemaakte therapie met bacteriofagen. Het is voor het eerst dat in Nederland een dergelijke ‘faagtherapie’ op maat is gemaakt en vervolgens is toegepast.

Een breed team van specialisten uit het UMC Utrecht besloot samen dat deze experimentele behandeling noodzakelijk was voor deze patiënt.

“Deze samenwerking tussen verschillende afdelingen is essentieel om de therapie mogelijk te maken”, zegt arts-microbioloog Pieter-Jan Haas. Samen met Marjolein Hensgens (internist-infectioloog), Inez Bronsveld (longarts) en Jan Dekker (apotheker) werkte hij aan deze experimentele behandeling.

Wat zijn bacteriofagen?
Bacteriofagen zijn virussen die bacteriën kunnen doden. Bacteriofagen werken ook tegen antibioticaresistente bacteriën. Daardoor zouden bacteriofagen potentieel geschikt zijn voor mensen die te maken hebben met een bacterie die niet meer met antibiotica is te bestrijden, legt Haas uit. “Er is nog veel onderzoek nodig voor faagtherapie een gangbare behandeling wordt. Onder meer omdat voor iedere patiënt een persoonlijke therapie moet worden ontwikkeld. Faagtherapie wordt wel gezien als een van de oplossingsrichtingen voor het probleem van antibioticaresistentie.

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.