Eerste ervaringen meldpunt ouderenmishandeling

Bij het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg zijn de eerste meldingen binnengekomen. De IGZ onderzoekt de meldingen.

Twee maanden geleden ging het Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg van start. Slachtoffers en hun naasten, zorgprofessionals en bestuurders van zorginstellingen kunnen hier ouderenmishandeling door medewerkers van zorginstellingen melden. In de eerste twee maanden heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) zo’n veertig meldingen ontvangen waarbij mogelijk sprake was van ouderenmishandeling.

Veertien meldingen waren voor de IGZ aanleiding om een nader onderzoek te starten bij de instelling, bij zes meldingen is een oriënterend onderzoek gestart. Van negen meldingen heeft de inspectie vastgesteld dat het geen ouderenmishandeling betrof. Daarnaast ontving het meldpunt een aantal signalen en adviesvragen die wel met ouderenmishandeling te maken hebben, maar niet als een melding beschouwd konden worden.

De meldingen zijn bijna allemaal afkomstig uit verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. De melders zijn vrijwel altijd familieleden van cliënten en (ex-)werknemers van zorginstellingen.

Ouderenmishandeling in de zorg blijkt nog een moeilijk bespreekbaar onderwerp. Toch merkt de inspectie ook vaak dat zorgaanbieders en medewerkers bereid zijn hun verantwoordelijkheid te nemen om ouderenmishandeling te signaleren en te voorkomen.
Meer informatie

Meldpunt Ouderenmishandeling in de zorg
  Zoek verpleeg- en verzorgingshuizen

   Zoek thuiszorg

Bron: IGZ (bewerking kiesBeter.nl)