Eerlijke kans op een plek bij geneeskunde en tandheelkunde

Te veel jongeren willen tandheelkunde of geneeskunde studeren. Altijd al zo geweest, dus wordt er geselecteerd, de laatste jaren via decentrale selectie. Als de Eerste Kamer het wil, komt er een wetswijziging die meer vormen van selecteren mogelijk maakt.

Dat is ook nodig, want ‘Er is echt iets aan de hand,’ weet prodecaan Gerda Croiset.

Vwo-leerlingen die dokter of tandarts willen worden, blokken vanaf pakweg hun zestiende voor de hoogste cijfers. Ze leren strategisch hun motivatie onder woorden te brengen en werken (vrijwillig) in de zorg of bij andere maatschappelijke organisaties. Zo bouwen ze aan een gewenst cv dat cruciaal is voor die allesbepalende decentrale selectie van geneeskunde en tandheelkunde.

Lat ligt gekmakend hoog
‘Wij werken met deze vorm van selecteren mee aan een mindset die een hele loopbaan blijft’, zegt Gerda Croiset, hoogleraar en prodecaan onderwijs en opleiden van het UMCG. ‘Een mindset van jezelf moeten bewijzen en beter zijn dan de ander.’ Voor jezelf de lat hoog leggen is niet het probleem, legt Gerda uit. ‘Als opleiding leren we studenten van jongs af aan door de hoepels van ons systeem te springen en leggen daarbij de lat gekmakend hoog. Dat zien we ook terug in de medische vervolgopleidingen: een substantieel deel van de specialisten in opleiding krijgt een burn-out.’

Lees hier het volledige artikel.