Eenzaamheid alleen bij ouderen? Ook jongeren gaan eronder gebukt

“Eenzaam in een grote zee van mensen”, zei Dorien eind november tegen verslaggever Mattijs van de Wiel. De 51-jarige Amsterdamse heeft geen familie, geen partner en geen vrienden en krijgt zelden mensen over de vloer. Haar situatie tekent die van veel mensen, van jong tot oud, zegt voorzitter Pauline Meurs van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS).

Meurs spreekt van een breed maatschappelijk probleem. “We hebben het vaak over ouderen en eenzaamheid. Dat komt dan vooral omdat mensen ouder worden en sociale contacten en verbanden wegvallen. Maar we zien ook vaker dat jongeren eenzaam zijn, en daar ligt het onderwerp vaak nog meer in de taboesfeer dan bij ouderen.”
Zo’n 70 procent van de jongeren voelt zich weleens eenzaam, becijferde de RVS. Meurs benadrukt dat dat iets anders is dan je ‘alleen voelen’. “Eenzaamheid gaat vooral om het gevoel van verlies, het gevoel er niet bij te horen en het gevoel van uitsluiting.” Dat zijn gevoelens die vooral vaak bij jongeren voorkomen.
Als voorbeeld noemt ze het beeld van iemand die alleen op het schoolplein staat. “Kinderen die geen aansluiting vinden. En dat is iets waar we ons veel meer van bewust moeten zijn: dat het een breed probleem is.”
Lees hier het volledige artikel.