Er was eens een burgemeester. Zijn moeder was dement. Het verpleeghuis was vol. Hij belde de GGD-directeur. Toen kwam die moeder binnen veertien dagen in het verpleeghuis. En ze leefde nog best lang en ook wel gelukkig. Met dit en andere voorbeelden reageerde prof. Jan Swinkels furieus op mijn vraag of zorgpaden bureaucratisch zijn. Hij gaf aan dat professionals tegenwoordig werken met beslisbomen, richtlijnen en zorgpaden en met formele bevoegdheden.
Daardoor is het mogelijk dat ook een moeder van een stratenmaker snel in een verpleeghuis komt als dat professioneel gezien nodig is. De bureaucratie is in de negentiende eeuw uitgevonden als tegenkracht tegen de adel die voor zich zelf gunstige baantjes en kansen regelde. Nu bestaat bureaucratie ter bescherming tegen willekeur en suboptimaal professioneel gedrag en geeft zij rechten en inzicht aan patiënten.
Swinkels gaf aan liever te spreken van infocratie dan van bureaucratie. Bij de laatste komt gezag vanuit een centraal, gecontroleerd democratisch orgaan. Dat hoeft niet. Als de informatie over het professional handelen maar openbaar is voor iedereen. Ik stelde de vraag als discussieleider aan het einde van een inspirerend congres over zorgpaden op vrijdag 27 januari.
Daar kwamen vrijwel alle nieuwe zorgpaden uit 2011 aan de orde. Een veelheid van zorgpaden op het terrein van 1. sneldiagnostiek van kankerpatiënten, 2. van acute zorg 3. orthopedische ingrepen en 4. hart- en vaatziekten passeerde in workshop de revue. In de Nieuwsbrief van 5 februari volgen meer specifieke berichten. Aan het vrolijke congres namen 200 personen deel, meer dan verwacht.
Uit vrijwel elk ziekenhuis waren professionals en kwaliteitsmanagers aanwezig. Ondergetekende sprak bij het afscheid de hoop uit, dat dit congres uitgroeit tot de jaarlijkse tentoonstelling van nieuwe zorgpaden. Gaat er bij jou in 2012 een nieuw zorgpad van start? Stuur je mij dan een mail op A.J.P.Schrijvers@umcutrecht.nl
en kom het vertellen eind januari 2012. Overigens organiseren wij op 5 apri leen congres voer indicatiestelling in de AWBZ.
Eigenlijk is indicatiestelling een soort zorgpad, dat toegang biedt tot AWBZ zorg. Zie verder de agenda onderaan deze Nieuwsbrief. De Power Point presentaties van het congres verschijnen over enkele dagen op www.juliusacademy.nl/nieuwbriefzorginnovatie.
Submitted by Guus Schrijvers Hoogleraar Public health on 30 januari, 2012