Een nieuwe techniek in het Maastricht UMC+ maakt een operatie bij dialysepatiënten overbodig. Met een prik maakt de vaatchirurg binnen vijftien minuten een vaattoegang. Binnen het Hart + Vaatcentrum is deze nieuwe methode voor het eerst in Nederland toegepast.
Vaatchirurg dr. Maarten Snoeijs, met als aandachtsgebied toegangschirurgie voor dialysebehandeling, is inmiddels een aantal ingrepen verder. En de volgende patiënt staat alweer op de wachtlijst.
Hoe zat het ook alweer? Onze nieren zuiveren onder meer het bloed van afvalstoffen. Wanneer de nierfunctie onvoldoende is, moet het bloed op een alternatieve manier worden gefilterd. Dit gebeurt door middel van dialyse. Een vaattoegang, ook wel een “shunt” genoemd, is dan nodig, zodat de bloedsomloop van patiënten regelmatig kan worden aangesloten op de dialyseapparatuur. “Normaal gesproken duurt een operatie voor een shunt ongeveer een uur. De nieuwe behandeling gaat echter veel sneller en is minder belastend voor de patiënt”, aldus Maarten Snoeijs.
Het is een snelle techniek zonder snijden. Dit heeft als voordeel dat er geen littekenweefsel ontstaat. De inschatting is dat 25% van de patiënten voor deze behandeling in aanmerking komt. De nieuwe techniek is momenteel alleen via de elleboog mogelijk. De ader en slagader moeten groot genoeg zijn en dicht genoeg bij elkaar liggen. Welke ader en slagader geschikt zijn, wordt altijd van tevoren bepaald met een echo.
Lees hier het volledige artikel.