Een stukje tumor weghalen met behulp van een joystick

Nederland maakte in 2000 kennis met de eerste robotgestuurde operatie. Ruim twintig jaar later is de robotchirurgie een gevestigd begrip in de gezondheidszorg. Medisch specialisten noemen de robot een fantastisch instrument dat steeds beter wordt.

‘Ik moest de kabels er nog aan schroeven en bij een operatie viel de robot een paar keer stil. Toen moest ik heel de boel weer opstarten’’, zegt Ivo Broeders, die in 2000 als eerste Nederlandse chirurg opereerde met hulp van een robot. Het ging om een galblaasoperatie. Het zijn ervaringen waarmee dé Nederlandse autoriteit in de robotchirurgie, nu werkzaam aan de Universiteit Twente, de lachers op zijn hand krijgt. Onder de toehoorders van de hoogleraar robotica op de Robotics Summit 2.0, een congres dat onderdeel is van de MedTech Twente Week, zijn veel medisch specialisten die inmiddels ook hun sporen hebben verdiend met robotchirurgie.

De eerste ervaringen van Broeders staan in schril contrast met die van zijn Belgische collega Ruben de Groote van het OLV- ziekenhuis in Aalst. Hij werkt sinds februari met de nieuwste generatie robots, de Hugo Ras van Medtronic.

Met de nieuwste robot van Medtronic staan rond de tafel vier eenarmige modules opgesteld die met hun armen vol precisieapparatuur tot op de vierkante centimeter opdrachten uitvoeren. Twee ervan fungeren als de linker- en rechterarm van de chirurg, een derde bevat de endoscoop, een flexibele buis met een camera waarmee in het lichaam van de patiënt wordt gekeken. De vierde arm levert aanvullende assistentie.

Lees hier het volledige artikel.