Anna Piso is derdejaars student Voeding en Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool. In opdracht van Mirjam Bakker van diëtistenpraktijk De Dieetwinkel deed ze onderzoek naar glutensensitiviteit.
Omdat er nog geen eenduidige behandeling voor is, heeft ze een stroomschema gemaakt. Dit helpt om de oorzaak te achterhalen en een passend dieet voor te schrijven. Want een glutenvrij dieet is niet altijd nodig.
Glutensensitiviteit
Mirjam Bakker van diëtistenpraktijk “De Dieetwinkel” vertelde me dat zij veel cliënten ontvangt die kampen met glutengerelateerde maagdarmklachten, oftewel glutensensitiviteit. Maar wat zorgt er nu eigenlijk voor dat de klachten ontstaan en hoe kun je als diëtist cliënten helpen die klachten te verlichten? Er is nog geen eenduidige behandeling en daarom ben ik gestart met een onderzoek naar dit onderwerp.
De oorzaak: ATI’s?
Er zijn 3 componenten in voeding die in de literatuur in verband worden gebracht met glutensensitiviteit: Amylase Trypsine Inhibitors (ATI’s), gluten en FODMAPs. Je zou denken dat gluten de veroorzakers van de klachten zijn, het zit immers in het woord: glutensensitiviteit. Echter, uit onderzoek is gebleken dat gluten niet de boosdoener zijn.
Lees hier het volledige artikel.