Een standaardmanier om de ziektelast door chemische stoffen in voedsel te berekenen

In voedsel zitten soms chemische stoffen die schadelijke effecten kunnen hebben op de gezondheid. De ernst van deze effecten kan sterk verschillen, van allergieën en hoofdpijn tot ernstige ziekten. Het is daarom belangrijk om de verschillende effecten met elkaar te kunnen vergelijken.

De kennis die dat oplevert kan beleidsmedewerkers helpen om, als dat nodig is, maatregelen te nemen waardoor mensen minder met schadelijke stoffen in voedsel in contact komen.

Het blijkt mogelijk om gezondheidseffecten van chemische stoffen in voedsel weer te geven in het verlies van gezondheid (ziektelast). De ziektelast wordt uitgedrukt in zogenoemde DALY(Disability Adjusted Life Year)’s (disability-adjusted life years). DALY’s geven het verlies van het aantal gezonde levensjaren aan door een ziekte of vroegtijdige sterfte. Op deze manier kunnen de effecten van chemische stoffen met elkaar worden vergeleken.

Het is wel belangrijk dat hiervoor een standaardmethode wordt gebruikt, zodat iedereen de DALY’s op dezelfde manier berekent. In 2021 stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO(World Health Organization)) een aanpak voor om de ziektelast van chemische stoffen in voedsel op een manier te berekenen, maar heeft niet in detail beschreven hoe deze methode moet worden gebruikt.

Lees hier het volledige artikel.