Met de recent gepubliceerde Wmo-modelverordening van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) komt maatwerk dichterbij. Dit is een belangrijke stap vooruit, vinden de CG-Raad en de CSO die betrokken zijn geweest bij de realisatie van de nieuwe verordening. In een brief aan de Tweede Kamer geven de CSO en de CG-Raad een reactie.
Gemeenten zijn sinds 2007 verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Dit betekent dat ze mensen met een beperking moeten voorzien van hulp en ondersteuning, zodat ze mee kunnen doen aan de samenleving. Gemeenten kijken daarbij nog teveel naar waar iemand recht op heeft op basis van indicering.
Op naar maatwerk
Daarom is het project De Kanteling in het leven geroepen. Met als doel een ander benadering van Wmo-aanvragen. Die houdt in dat nagegaan moet worden wat de beste oplossingen zijn voor iemand. Niet door op basis van een indicatie te kijken waar men recht op heeft, maar door echt in gesprek te gaan met de aanvrager. Dit is nu duidelijk opgenomen in de nieuwe modelverordening.
Niet volmaakt
Toch is de leidraad voor gemeenten niet volmaakt. De CSO en de CG-Raad pleiten onder andere nog voor een beoordelingskader, zelfredzaamheid als uitgangspunt van het gesprek en voor het maken van een verslag van dat gesprek, zoals staat in de brief aan de Tweede Kamer.