Veertien procent van de Nederlanders ervaart een vorm van voedselnood. Deze mensen hebben niet voldoende te eten en/of niet voldoende gezond of gevarieerd eten. Een deel van hen heeft behoefte aan voedselhulp, maar krijgt dit niet.
Dit blijkt uit onderzoek dat Ipsos I&O uitvoerde in opdracht van het Rode Kruis.
In 2021 liet het Rode Kruis door Ipsos I&O (voorheen I&O Research) onderzoek doen om het landelijke beeld omtrent voedselnood in kaart te brengen. In 2024 heeft het Rode Kruis dit onderzoek opnieuw laten uitvoeren, vanwege behoefte aan inzicht in de ontwikkeling rondom dit probleem. Het onderzoek geeft inzicht in hoeveel Nederlanders te maken hebben met voedselnood, onder welke groepen het voorkomt, wat de oorzaken zijn en welke hulpbehoefte mensen hebben.
Stabiel beeld: 14 procent heeft wel eens te weinig (gezond) eten
Onder voedselnood verstaan we een tekort aan voedsel en/of een tekort aan voedingsstoffen. In totaal kent veertien procent van de Nederlanders een vorm van voedselnood. Dit zijn Nederlanders die te weinig eten hebben, te weinig gevarieerd of gezond eten hebben of van beide niet genoeg hebben. Het percentage Nederlanders met voedselnood is niet veranderd sinds 2021, toen we dit onderzoek voor de eerste keer uitvoerden.
Lees hier het volledige artikel.