Van kanker tot migraine, van whiplash tot fybromyalgie: chronische pijn kan iedereen treffen, op elke leeftijd. Met 2,2 miljoen patiënten is deze groep groter dan het aantal mensen met hart- en vaatziekten. Desondanks blijft het probleem vrij onzichtbaar. Al heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) besloten om chronische pijn vanaf volgend jaar als een zelfstandige ziekte te zien.
Fysiotherapeut en ervaringsdeskundige Anna Raymann en directeur Jan-Paul van Wingerden van het Rotterdamse revalidatiecentrum Spine & Joint Centre geven advies hoe je beter omgaat met langdurige pijn.
Wanneer kun je zeggen dat je chronische pijn hebt?
Van Wingerden: ,,Pijn heeft een signaalfunctie. Als je je hand boven de kachel houdt, houd je daar een onaangenaam gevoel aan over. Dat is dus alleen maar handig. Het wordt chronisch als pijn langer dan drie maanden aanhoudt, of vaak terugkomt. Soms is er een duidelijke oorzaak, zoals een blessure of aandoening. Vooral bij mensen met voortdurende rug- of nekklachten is die oorzaak niet altijd meer te vinden, terwijl ze wel ondraaglijk kunnen lijden.’’
Waarom gaat de pijn niet weg?
,,Chronische pijn heeft nooit één oorzaak’’, zegt fysiotherapeut Anna Raymann, auteur van twee boeken over dit onderwerp. ,,Er spelen erfelijke factoren mee, je karakter, wat je hebt meegemaakt en hoe je omgeving ermee omgaat. Een overbezorgde partner helpt niet, maar eentje die je klachten negeert is ook niet bevorderlijk.
Lees hier het volledige artikel.