Een op de vier beroertes komt door boezemfibrilleren: zo herken je deze hartritmestoornis

Hartkloppingen en een onregelmatige hartslag: twee symptomen van de hartritmestoornis boezemfibrilleren. In Nederland lopen 80.000 mensen hiermee rond zonder dit te weten. Door regelmatig je hartslag te controleren, kun je boezemfibrilleren herkennen én een beroerte voorkomen.
Twee deskundigen leggen uit wat een beroerte is en hoe je je pols controleert. ,,Je kunt boezemfibrilleren zien als een sluipmoordenaar.”

Jaarlijks krijgen 40.000 Nederlanders een beroerte, waarvan 1 op de 4 wordt veroorzaakt door boezemfibrilleren. Dit is een hartritmestoornis die vooral bij ouderen voorkomt. Dat blijkt uit cijfers van de Hartstichting. Uit hetzelfde onderzoek komt naar voren dat er 80.000 mensen in Nederland rondlopen met boezemfibrilleren zonder dat zij dit weten. Dit komt doordat de diagnose nooit is gesteld.

De Werkgroep Beroertepreventie lanceerde onlangs de campagne: ‘Ken je ritme, controleer pols voor hart en hoofd’. Met deze campagne wil de werkgroep – bestaande uit een team van cardiologen, neurologen, huisartsen, praktijkondersteuners, trombose-experts en de patiëntenvereniging Hersenletsel.nl – het bewustzijn over boezemfibrilleren vergroten en daarmee beroertes voorkomen. Volgens de werkgroep kunnen per jaar vijfduizend beroertes voorkomen worden door vroege opsporing van boezemfibrilleren.

Lees hier het volledige artikel.