De acute zorg, de zorg die maximaal een paar uur kan wachten, gaat de komende jaren ingrijpend veranderen. Zo kunnen patiënten straks een nieuw, landelijk telefoonnummer bellen als zij in de zorgproblemen zitten, gaan de huisartsenposten én de spoedeisende hulpen op de schop, en zullen patiënten met echt levensbedreigende aandoeningen straks vaker verder moet reizen.
Dat valt op te maken uit de ‘houtskoolschets acute zorg’ die minister Van Rijn onlangs naar de Kamer stuurde, een toekomstvisie over de meest directe zorgvorm.
Het is een discussiestuk, waar belanghebbenden nog tot 1 november op kunnen reageren. Pas daarna worden de plannen concreet, en langzaam in praktijk gebracht. Maar verandering is noodzakelijk, vindt de minister, omdat zorgverleners niet genoeg samenwerken, het op de ene spoedeisende hulp (seh) veel te druk is en op de andere juist weer te rustig, en omdat er een groot tekort is/dreigt aan personeel.
De volgende drie majeure veranderingen schetst Van Rijn, sommige tot onbegrip van experts.
- Er komt één nummer voor spoedzorg
De huisartsen, de wijkverpleging, de ggz, de ziekenhuizen: allemaal plekken waar patiënten met een acute zorgvraag terecht kunnen. Dat maakt het voor patiënten en zorgverleners soms moeilijk te bepalen wie waar terecht moet, en welke organisatie gebeld moet worden.
Lees hier het volledige artikel.