Een ‘maatje’ is een waardevolle aanvulling op behandeling forensisch psychiatrische patiënten

Psychiatrische patiënten die in aanraking zijn geweest met politie of justitie, hebben baat bij ongedwongen, gelijkwaardig contact met een coachend maatje. Patiënten met een maatje naast de reguliere behandeling, worden gemiddeld minder dagen opgenomen in een psychiatrische of verslavingskliniek vergeleken met patiënten zonder maatje.

Ook zien we gemiddeld minder zelf-gerapporteerd strafbaar gedrag bij patiënten in de groep met maatje. Dit concludeert GZ-psycholoog Lise Swinkels die morgen promoveert bij Amsterdam UMC.

Forensisch psychiatrische patiënten zijn mensen met psychiatrische, verslavings- en/of persoonlijkheidsproblemen die ooit met politie en justitie in aanraking zijn gekomen of dreigen te komen. Velen hebben sociaal-maatschappelijke problemen zoals werkeloos zijn, financiële problemen en een beperkt sociaal netwerk dat vooral bestaat uit hulpverleners. Als deze patiënten psychiatrische zorg nodig hebben maar verder zelfstandig zijn, dan is opname in een kliniek niet altijd nodig. De behandeling kan dan thuis of op afspraak plaatsvinden, dat heet ambulante zorg.

Lees hier het volledige artikel.