Een koude sanering dreigt bij de verpleeg- en verzorgingshuizen door de voorgenomen hervorming van de langdurige zorg. Dat zegt zorgwerkgeversorganisatie Actiz. Staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA) verdedigt de hervorming vandaag in de Tweede Kamer. Het is een van de grootste projecten van het kabinet.
Als de voorstellen van Van Rijn worden uitgevoerd, zullen veel zorginstellingen hun omzet zien halveren. Dat heeft faillissementen en massaontslag tot gevolg, zegt Actiz, dat zich baseert op een onderzoek door accountantsbureau PwC. Bij Actiz zijn vierhonderd zorgorganisaties aangesloten die twee miljoen hulpbehoevenden van zorg voorzien, zowel thuis als in tehuizen.
Duizenden verzorgers en patiënten demonstreerden zaterdag in Amsterdam tegen de plannen van het kabinet. Volgens de vakbond Abvakabo FNV, die de demonstratie samen met de SP organiseerde, raken 170 duizend mensen hun thuiszorg kwijt en verliezen 50 duizend thuiszorgmedewerkers hun baan.
De gemeenten, die verantwoordelijk worden voor de thuiszorg, krijgen straks minder budget dan nu beschikbaar is. Van dat lagere budget gaat een fors deel op aan de salarissen van de gemeenteambtenaren die de zorg moeten inkopen en regelen, voorziet Actiz.
Langdure zorg
De langdurige zorg wordt nu geregeld door het Rijk, kost dit jaar 27 miljard euro, stijgt jaarlijks en is daarmee onbetaalbaar geworden, vindt het kabinet. Het wil de zorg in tehuizen alleen nog door de staat laten vergoeden voor mensen die zwaar hulpbehoevend zijn. De zorg buiten de instellingen, die varieert van billen wassen tot licht huishoudelijk werk, wordt overgeheveld naar de gemeenten en naar de mantelzorgers.
Van Rijn zei zaterdagvond in EenVandaag dat hij niet verwacht dat kinderen plotseling voor hun zwaar hulpbehoevende ouders gaan zorgen, maar hij hoopt wel op een kentering in het denken hierover. Als thuiszorg door de kinderen niet lijkt te kunnen, betekent dat niet automatisch dat de overheid ervoor moet opdraaien, zei Van Rijn. ‘Het moet maatwerk zijn.’
Persoonlijke verzorging
De gemeenten krijgen van het kabinet 60 procent van het huidige budget om de zorg aan huis te financieren. In de praktijk komt daarvan slechts 53 procent beschikbaar voor de zorg, zegt Actiz. Bovendien willen veel armlastige gemeenten lagere prijzen afspreken, minder dan 90 procent van het huidige niveau, blijkt uit het onderzoek van Actiz. Vooral de persoonlijke verzorging, zoals hulp bij douchen en aankleden, en de begeleiding van bijvoorbeeld dementerenden, lijken het kind van de rekening te worden.
Aad Koster, directeur van Actiz, pleit voor ‘meer regie’ door het kabinet. ‘Het gaat nu erg ongecoördineerd. Het beleid van gemeenten is te versnipperd.’ Actiz schaart zich overigens wel achter de toekomstvisie van het kabinet op de langdurige zorg.
Koster relativeert de beweringvan Abvakabo FNV dat het gemiddelde eigen vermogen van de zorginstellingen ‘enorm’ gestegen is. ‘Veel vermogen zit in stenen. De gebouwen zijn geld waard, maar daar kun je niet aankomen. En de risico’s in de zorg zijn sterk toegenomen. Kijk naar de thuiszorg. Als een gemeente je van het ene op het andere jaar geen contract geeft, moet je wel een sociaal plan kunnen financieren.’
Bron: Volkskrant