Een gezonde toekomst begint al vóór de geboorte

Wat wij bijna tachtig jaar na de Bevrijding kunnen leren van de Hongerwinter.
Elk jaar op 5 mei vieren we het einde van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Daarmee kwam ook een einde aan de Hongerwinter. Maar haast tachtig jaar later heeft die winter vol honger nog steeds gevolgen voor de gezondheid van mannen en vrouwen die toen in de buik van hun moeder zaten.

Ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap kan blijvende gevolgen hebben voor de gezondheid van hun baby’s, ook tientallen jaren later. Daarom is er wereldwijd een structurele aanpak van honger nodig, voor jong en oud.

In de laatste 150 jaar is er grote vooruitgang geboekt op het gebied van gezondheid. Mensen leven over het algemeen langer dan vroeger. Maar leven wij ook gezonder? Bepaalde aandoeningen zoals hart- en vaatziekten, overgewicht, en suikerziekte komen nu juist vaker voor dan vroeger. Onderzoek laat zien dat deze toename aan zogeheten ‘leefstijlziekten’ het gevolg zijn van onder andere ongezonder eten (meer suiker en vet), meer roken, en minder bewegen.

Dertig jaar geleden begon aan het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam een heel bijzonder onderzoek, wat dit idee op zijn kop zette: niet alleen een gezonde leefstijl is belangrijk. Een goede gezondheid begint eigenlijk al voor de geboorte.

Lees hier het volledige artikel.