Amerikaanse wetenschappers kunnen je uit slechts één druppeltje bloed vertellen welke virussen ooit door je lichaam gierden. Hun methode is volgens de onderzoekers efficiënter dan de huidige onderzoekstactiek waarbij virussen, bijvoorbeeld herpes, influenza of HIV, één voor één worden opgespoord. Of en wanneer we de test in Nederland kunnen gebruiken is onbekend.
Met de VirScan-methode heb je maar één test nodig, zegt onderzoeksleider Stephen Elledge, verbonden aan de Harvard Medical School. Nu moet de dokter nog een inschatting maken welk virus een infectie veroorzaakt en daar specifiek op testen. VirScan test op vrijwel alle virussen, ook de zeldzame. Het opsporen van de boosdoener wordt vervolgens eenvoudiger.
Hoe het werkt? VirScan screent de druppel op antilichamen tegen elk van de 206 virussoorten waarmee mensen besmet kunnen raken. Als een virus het lichaam binnendringt, maakt het afweersysteem antilichamen tegen dat specifieke virus. Na blootstelling aan een virus maakt het lichaam soms jaren nadat de infectie voorbij is nog antilichamen aan, waardoor VirScan ook oude besmettingen kan opsporen.
Lees hier het volledige artikel.