Een nieuwe methode maakt het veel beter mogelijk om de ontwikkeling te volgen van multipel myeloom, een vorm van bloedkanker. Met één druppel bloed van de patiënt kan zeer nauwkeurig in beeld worden gebracht of het aantal kankercellen in het beenmerg toeneemt. Op termijn kan dit bloedonderzoek de huidige beenmergpunctie mogelijk vervangen.
Onderzoekers van het Radboudumc hebben in samenwerking met Erasmus MC een belangrijke stap gezet naar implementatie van deze nieuwe diagnostiek, met onderzoek gepubliceerd in Clinical Chemistry. Multipel myeloom, in Nederland beter bekend als de ziekte van Kahler, is een ernstige vorm van bloedkanker. Jaarlijks krijgen zo’n 1000 Nederlanders de diagnose. Door verbeterde behandelingen is het mogelijk de ziekte bij steeds meer patiënten langdurig onder controle te houden. Bij een deel van de patiënten gaat het zelfs zo goed, dat er geen ziekte meer te meten is in het bloed.
Dat betekent echter niet dat de kwaadaardige cellen ook echt allemaal weg zijn. Vaak is er sprake van minimale restziekte. Of dat zo is, wordt tot op heden gemeten aan de hand van een beenmergpunctie. Dit is voor patiënten een onprettige ingreep. Bovendien is de test niet gevoelig genoeg.
Lees hier het volledige artikel.