Nieuwe knie uit de printer
Een driedimensionale printer die levend kraakbeen in elke gewenste vorm kan opbouwen. Science fiction? Nee, het onderzoeksteam van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is druk bezig om deze nieuwste techniek te ontwikkelen, met langlopende steun van het Reumafonds. Het aanbrengen van een kunstgewricht, een zeer ingrijpende operatie en nu nog de enige behandeling van artrose, is straks wellicht verleden tijd.
Zijn er door een blessure bij iemand gaten ontstaan in het kraakbeen, dan herstellen orthopeden dit door de gaten op te vullen met nieuw kraakbeen. Doe je dit niet, dan is de kans groot dat iemand later artrose krijgt.
Bij mensen met artrose is het kraakbeen beschadigd of verdwijnt het. En kraakbeen groeit niet vanzelf aan. Op dit moment is de enige behandeling tegen artrose het plaatsen van een kunstgewricht.
Nieuw kraakbeen printen
Straks kan zo’n ingrijpende operatie wellicht vervangen worden door de nieuwste techniek van de weefselprinter. Hiermee hoopt het onderzoeksteam levend kraakbeen weer te kunnen opbouwen. Kraakbeen bestaat uit drie soorten kraakbeencellen: de boven-, midden- en onderlaag. Onderzoeker Jos Malda: “In de weefselprinter die we ontwikkelen zitten drie cartridges. In elke cartridge zit een van die celtypes. Zo kunnen we elk celtype op de juiste plaats in het nieuwe levende stukje kraakbeen printen, zodat we levend kraakbeen in elke gewenste vorm kunnen opbouwen.”
Stand van zaken
Beschadigd kraakbeen behandelen met de weefselprinter is nu nog niet mogelijk. Jos Malda: “We hebben een gel gevonden waarin de kraakbeencellen overleven. Nu moeten we zien te bereiken dat de cellen in een flink tempo genoeg kraakbeen vormen en dat in hetzelfde tempo de gel afbreekt. Er is nog een lange weg te gaan. Mijn droom is dat de chirurg straks tijdens een operatie ter plekke het kraakbeen kan printen in de vorm van het gewrichtsoppervlak. Zodat daarmee het versleten kraakbeen vervangen wordt bij de patiënt.” Een droom met kans om uit te komen.
Bron: Reumafonds