Het dier als donor, als oplossing voor het orgaantekort. Het onderwerp werd weer actueel met het nieuws over de eerste succesvolle niertransplantatie van varken naar mens in Amerika. Medisch ethicus Eline Bunnik is betrokken bij de Donordierdialoog, een maatschappelijke dialoog over dieren als donor.
Baanbrekend’ noemde de Leidse hoogleraar transplantatiechirurgie prof. Ian Alwayn het, de eerste transplantatie van een nier van een varken naar een mens. In een ziekenhuis in New York transplanteerden artsen de varkensnier bij een hersendode vrouw met nierfalen. Het orgaan was genetisch zo aangepast dat het niet werd afgestoten.
De gebeurtenis zette de discussie over het dier als donor weer op de agenda. In de toekomst kunnen organen van dieren – of menselijke organen gekweekt in dieren – een oplossing zijn voor het tekort aan donororganen. Het is in Nederland momenteel verboden dieren te gebruiken als donor en de techniek is nog niet zover, maar de discussie moet wel worden gevoerd. Dat stellen de initiatiefnemers van de Donordierdialoog, een serie maatschappelijke dialogen over dieren als donor, door het hele land, georganiseerd door het Rathenau Instituut en NEMO Kennislink.
Lees hier het volledige artikel.