De mentale gezondheid van veel mensen staat onder druk, meldt de overheid. Er is steeds meer aandacht voor het mentale welzijn en praten over hoe je je voelt is normaler geworden. Maar hoe herken je een dip of depressie?
In Nederland krijgt ongeveer een kwart van de volwassenen op een gegeven moment te maken met een depressie, blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut. Voor een deel is het ontstaan van een depressie iets medisch. Maar ook geesteswetenschappen kunnen iets betekenen inzake depressie en mentale gezondheid, stelt Jeroen Vanheste. De cultuurwetenschapper houdt zich binnen de Open Universiteit bezig met de vraag of deze tijd ons depressief maakt.
“Niet alleen het biochemische evenwicht speelt een rol. Het gaat in de praktijk vaak om een combinatie van factoren”, aldus Vanheste. Dit kunnen psychologische en psychosociale factoren zijn, maar ook de moderne maatschappij heeft invloed. Het accent in de westerse cultuur ligt op presteren. “Het individu staat centraal en de verbinding met de natuur en anderen, maar ook zingeving is onder druk komen te staan.”
Lees hier het volledige artikel.