Een diagnose stellen via sociale media: ‘Je leest wat je wil lezen’

Hoewel lange tijd werd gedacht dat meer openheid over mentale gezondheid alleen maar goed zou zijn, lijkt dat nu ook een keerzijde te hebben. Op sociale media gaan filmpjes rond waarin jonge mensen elkaar aan de hand van korte uitlegvideo’s diagnosticeren met bijvoorbeeld een depressie of een burn-out. Hoe kwalijk is deze ontwikkeling?

“Het nadeel van focussen op labels is dat je een mentale aandoening gaat afdoen als een soort griep. Alsof het iets is wat je wel of niet kan hebben, terwijl je af en toe slecht voelen bij het leven hoort”, zegt psycholoog Helen van Empel. “Met stress voelen is in principe niks mis, maar het is wel een signaal van je lichaam dat er iets speelt.”

Dat hoeft volgens de psycholoog niet meteen te betekenen dat er een diagnose moet worden gesteld. “Het kan een signaal zijn dat je het iets rustiger aan moet doen, maar ook dat je behoefte hebt aan steun. Als de aandacht meteen naar het label gaat, ga je voorbij aan wat er nu aan de hand is en wat je daaraan kunt doen.”

Lees hier het volledige artikel.