Langdurige studie wijst uit dat hulp voor deze patiënten nodig is. Een derde van de reumapatiënten kan op lange termijn niet goed leven met de aandoening. Deze patiënten kampen met angst, depressieve klachten, of het gevoel dat hun leven niet zinvol is. Dat blijkt uit een langdurige studie naar mentaal welbevinden van reumapatiënten door promovendus Roos Arends van onderzoeksinstituut IGS van de Universiteit Twente in samenwerking met Medisch Spectrum Twente. Arends ontwikkelde een hulpprogramma dat in vier ziekenhuizen is gestart.
Door reuma kunnen bepaalde doelen, zoals werken, sporten, voor kinderen en ouders zorgen of activiteiten ondernemen met vrienden, moeilijker bereikbaar of helemaal onbereikbaar worden. Roos Arends inventariseerde hoe reumapatiënten hiermee omgaan en hoe zij scoren op mate van angst, depressie, maatschappelijke participatie en het gevoel een zinvol leven te leiden.
Christina Bode, begeleider van Arends: “Drie op de honderd Nederlanders heeft ontstekingsreuma, met een verwachte toename van meer dan 20% tot 2030 als gevolg van demografische ontwikkelingen in bevolkingsopbouw. Artrose is niet in deze telling meegenomen. Er zijn dus véél reumapatiënten in Nederland. Vaak wordt gedacht dat deze patiënten met vallen en opstaan wel leren om te gaan met de aandoening. Nu hier voor het eerst langdurig onderzoek naar is gedaan, blijkt dat dit voor een een derde van de patiënten niet zo is. Zij kampen langdurig met mentale problemen zoals angst of depressie of ze hebben het gevoel dat hun leven niet zinvol is. Deze patiënten hebben hulp nodig om met de aandoening om te gaan.” Arends ontving op 10 juni j.l. een prijs voor haar onderzoeksabstract op het Europese reumacongres EULAR in Rome: de Abstract Award in the category Health Professionals in Rheumatology.
Lees hier het volledige artikel.