De ziekte van Lyme is en blijft de meest voorkomende ziekte die besmette teken kunnen veroorzaken, maar is al lang niet meer de enige. De laatste jaren weten we steeds meer over andere virussen, parasieten en bacteriën die ons ook kunnen besmetten door een tekenbeet.
Het aantal ‘tekenbeetziekten’ neemt zelfs toe, blijkt uit onderzoek van het RIVM.
Wat moet je hierover weten?
Per jaar worden ruim een miljoen mensen door een teek gebeten. Bijna de helft van de teken in Nederland draagt een mogelijke ziekteverwekker met zich mee. Uit het onderzoek van twee RIVM-onderzoekers blijkt het aantal mensen met de ziekte van Lyme te stijgen. Wat minder bekend is, is dat ook in Nederland mensen besmet worden met andere door teken overdraagbare virussen en bacteriën.
Levensbedreigende tekenbeet
“We weten inderdaad dat andere door teken overdraagbare ziektes voorkomen, ook in ons land”, zegt Joppe Hovius, hoogleraar Infectieziekten en oprichter van het Amsterdams Multidisciplinair Lymeziekte Centrum van het UMC. “Maar er is nog weinig bekend over hoe ziekmakend die andere virussen, bacteriën of parasieten precies zijn, hoe groot de kans is dat je daarmee besmet raakt en wat de gevolgen daarvan zijn. We weten wel dat ook in Nederland mensen teken-encefalitis kunnen oplopen, een hersenontsteking door een virus (TBEV) dat wordt overgedragen door een tekenbeet.
Lees hier het volledige artikel.