Promovendus Annick van Soest van Wageningen University & Research onderzocht welke combinaties van voedingsmiddelen en nutriënten helpen bij gezonde hersenveroudering. Een combinatie van plantaardig met vis lijkt het meest positieve effect te hebben.
Eind juni promoveert ze op haar bevindingen.
EAT-Lancet
Van Soest beoordeelde de hersengezondheid in het licht van het EAT-Lancet dieet, ontwikkeld voor zowel gezondheid als duurzaamheid. In dit voedingspatroon zitten alle nutriënten waarvan bekend is dat ze belangrijk zijn voor gezonde hersenveroudering, zoals visvetzuren voor de omega-3, veel groente en fruit voor antioxidanten en polyfenolen en dierlijke producten voor de vitamine B12. Verder bevat het veel volkoren granen, noten, plantaardige olie en peulvruchten, voor de vitamines B en E.
Gezonde hersenveroudering
Voor het onderzoek analyseerden Van Soest en haar onderzoeksteam voedingsvragenlijsten van 630 onderzoeksdeelnemers en gaven hen een score op basis van hoe goed hun eetpatroon overeenkomt met EAT-Lancet. Deze scores vergeleken ze met de resultaten van hersengezondheidstests. Uit de resultaten blijkt dat hoe beter mensen zich houden aan EAT-Lancet, hoe minder hard ze qua hersengezondheid achteruitgaan. Dit verband zagen de onderzoekers al binnen 2 jaar.
Lees hier het volledige artikel.