€2,5 miljoen subsidie Hartstichting voor boezemfibrilleren-onderzoek

De afdeling Cardiologie van het UMCG krijgt een subsidie van de Hartstichting van €2,5 miljoen voor onderzoek op het gebied van boezemfibrilleren. Hoogleraar Cardiologie Michiel Rienstra leidt het EmbRACE-netwerk dat het onderzoek gaat doen.

Het onderzoek richt zich op de onderliggende mechanismen voor het ontstaan van boezemfibrilleren en op nieuwe behandelstrategieën om progressie van boezemfibrilleren te voorkomen.

Boezemfibrilleren is de meest voorkomende hartritmestoornis. Er zijn in Nederland 360.000 mensen waarvan bekend is dat ze boezemfibrilleren hebben; daarnaast naar schatting nog zo’n 80.000 mensen die dit van zichzelf nog niet weten. Boezemfibrilleren kan leiden tot complicaties zoals een herseninfarct, hartfalen en overlijden. Naarmate iemand meer last krijgt van de gevolgen van het boezemfibrilleren, wordt het risico op deze complicaties groter. Het is daarom belangrijk om deze progressie te voorkomen.

Vroege signalen van zieke hartboezem herkennen
Veel mensen krijgen de diagnose als de hartritmestoornis al langer bestaat. Het is belangrijk om het vroeg te herkennen, liefst al voordat het ontstaat. Als artsen vaststellen dat iemand boezemfibrilleren heeft is de hartboezem namelijk vaak al langer ziek, waardoor een goede behandeling steeds lastiger wordt. De onderzoekers willen nu nagaan wat er precies gebeurt in de hartboezems en wat de vroege signalen van een zieke hartboezem zijn. Dit helpt niet alleen om deze signalen vroeg te ontdekken bij patiënten, maar ook biedt dit mogelijkheden voor een vroege en specifieke behandeling.

Lees hier het volledige artikel.