Het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde bracht een gratis themanummer uit over “Planetary Health’. We stevenen af op een toekomst met minder voedsel, minder kwaliteit van voedsel en nieuwe ziekten. De 2 artikelen over voeding in deze special laten zien dat ook voor de diëtist duurzaamheid een belangrijk thema is of moet zijn.
Mindere oogst, minder voedingswaarde
Hoogleraar Edith Feskens van Wageiningen University beschrijft in haar artikel dat de toename van broeikasgassen en opwarming van de aarde naar verwachting gaan leiden tot een verminderde opbrengst van de landbouw en mogelijk tot intrinsieke afname in nutriëntendichtheid van gewassen (met name mineralen zoals calcium, zink en ijzer) door het hoge CO2gehalte in gewassen.
Ook de veehouderij zal gevolgen ondervinden van klimaatverandering: de productie van veevoer zal beïnvloed worden en dieren kunnen last krijgen van hittestress. Minder voedsel, en voedsel van lagere kwaliteit dus – en dat bij een groeiende wereldbevolking. Feskens claimt dat een gezond en duurzaam voedingspatroon een grote bijdrage kan leveren aan zowel de volksgezondheid als aan een gezond ecosysteem.
Lees hier het volledige artikel.