Dure vrijwilligers

‘Werken met vrijwilligers is even duur als met betaalde krachten.’ Dat vertelde een ondernemer mij afgelopen week, nadat hij net een uitgebreide vergelijking hadden laten maken tussen de integrale kosten voor vrijwilligers en die van betaalde medewerkers.

Waarom valt zo’n mededeling me nu eigenlijk op? Dat vrijwilligers niet gratis zijn is wel bekend en deze onderzoeken heb ik ook wel eens vaker gezien. Maar vrijwilligers staan op dit moment wel erg in de belangstelling. Je hoort en leest vaak dat de participatiemaatschappij wel een aardig idee is, maar dat het aantal vrijwilligers steeds verder afneemt. En de transitie van het scheiden van wonen en zorg is nog maar net begonnen. Ook wordt vaak gezegd dat vrijwilligerswerk geen betaalde arbeid zou verdringen. Dat geven zorginstellingen tenminste aan als er gereorganiseerd moet worden. Deze ondernemer ziet dat anders en maakt ook andere keuzes. De betaalde medewerker verdringt hier de vrijwilliger.

Grote onderlinge verschillen
Het onderwerp is dus veelzijdig en dat is voor het inrichten van onze participatiemaatschappij erg interessant. Zorginstellingen hebben behoefte aan vrijwilligers maar in de praktijk zijn er wel grote onderlinge verschillen. De ene organisatie heeft geen enkel probleem en de andere zie het aantal vrijwilligers met tientallen procenten afnemen. Landelijk gezien neemt het totale aantal vrijwilligers trouwens niet wezenlijk af, maar het gemiddelde aantal uren per vrijwilliger wel.

Ook opbrengsten belangrijk
Vrijwilligers kunnen dan (in deze casus) hetzelfde kosten als betaalde krachten, maar laten we ook naar de opbrengsten kijken. Dat deed deze ondernemer ook en hij ziet de opbrengsten op verschillende manieren. De nauwkeurigheid van de dienstverlening is hoger bij professionals, maar daarnaast ziet hij zijn medewerkers vooral als ambassadeurs van het bedrijf. Zij zijn gericht bezig voor het bedrijf. En dat heeft hij graag onder controle.

Lees hier het volledige artikel.