Zowel verzekeraars als ziekenhuizen spannen zich in de kosten in toom te houden en dure medicijnen toegankelijk te houden: de patiënten die dure medicijnen nodig hebben krijgen die ook. De totale uitgaven voor dure geneesmiddelen zijn met 1,6 % gestegen van 1,73 miljard euro in 2014 naar 1,76 miljard euro in 2015. De stijging komt vooral door de kosten van nieuwe geneesmiddelen en door meer patiënten.
Dat blijkt uit de tweede monitor ‘Contractering geneesmiddelen in de medisch-specialistische zorg’ van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Zorgaanbieders en zorgverzekeraars spannen zich in om de kosten van geneesmiddelen te beteugelen. Zorgaanbieders kunnen meer kortingen bedingen dan voorheen en werken bij de inkoop samen met andere zorgaanbieders. Ook zetten zij zich actief in om goedkopere, maar gelijkwaardige geneesmiddelen voor te schrijven. In 2015 zijn de uitgaven aan de groep geneesmiddelen waar concurrentie voor bestaat dan ook gedaald met 3,1% ten opzichte van 2014.
Wel ervaart 70% van de zorgaanbieders financiële knelpunten; de belangrijkste redenen daarvoor zijn dat de verkoopprijs van het geneesmiddel aan de verzekeraar lager is dan voorheen, en dat zorgverzekeraars geneesmiddelen niet of minder inkopen, terwijl het ziekenhuis een patiënt wel met dat geneesmiddel wil behandelen. In sommige gevallen betalen zorginstellingen de dure medicijnen voor patiënten uit andere opbrengsten, omdat de zorgverzekeraar die niet bij de instelling heeft ingekocht, of dat het budget is bereikt.
Lees hier het volledige artikel.