70 tot 75% van de mensen met een psychose krijgt een belangrijke standaardzorg niet. En wanneer ze het wel krijgen, is dit vaak door onvoldoende opgeleid personeel.
Dat blijkt uit een onderzoek van de grootste psychotherapievereniging van Nederland; de Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën (VGCt).
In Nederland zijn in totaal bijna 100.000 mensen in behandeling voor een psychose. Zij worden nu minder snel beter en krijgen minder de juiste behandeling die aansluit.
Volgens de Zorgstandaard Psychose moet elke patiënt met een psychose standaard Cognitieve Gedragstherapie voor psychose (CGTp) aangeboden krijgen. In de afgelopen drie jaar kreeg slechts 20-25% van de patiënten met een psychose deze behandeling. Daarbij is de meerderheid van de trajecten van kwalitatief onvoldoende niveau: in slechts 43% van de teams werkt een psycholoog die een cursus CGTp heeft gevolgd, en in slechts een kwart van de teams werkt een erkend cognitief gedragstherapeut.
Verontwaardiging is op zijn plaats
Tonnie Staring, klinisch psycholoog en lid van de sectie ‘Stemmen, achterdocht en andere bijzondere belevingen (SAABB)’ van de VGCt die het onderzoek met zijn mede-sectiebestuursleden uitvoerde: “Wij zijn erg geschrokken. Als dit een standaardbehandeling van kanker betrof, dan was Nederland woedend. Diezelfde verontwaardiging is ook hier passend. Dit is één van de meest ernstige psychische aandoeningen en de huidige kwaliteit van zorg staat in de weg van de juiste behandeling voor deze patiënten en uiteindelijk van (de snelheid van) het geneesproces.”
Lees hier het volledige artikel.