Drie gamechangers in kankeronderzoek

Op Wereldkankerdag, 4 februari, stond de Stichting tegen Kanker stil bij de toekomst van kankeronderzoek en de strijd tegen deze ziekte. Drie baanbrekende innovaties springen eruit: therapeutische kankervaccins, theranostiek en verbeterde vroege detectie. Deze doorbraken bieden hoop op effectievere en minder ingrijpende behandelingen.

  1. Gepersonaliseerde kankervaccins: een doorbraak in immunotherapie
    Leverkanker behoort tot de dodelijkste kankers wereldwijd, met beperkte behandelingsmogelijkheden. Een veelbelovend onderzoek van KU Leuven, UZ Leuven en UZ Gent richt zich op de ontwikkeling van een gepersonaliseerd mRNA-vaccin tegen leverkanker.

Dit vaccin, specifiek afgestemd op de tumor van een individuele patiënt, wordt gecombineerd met immunotherapie om de respons op behandelingen te verbeteren. Momenteel reageert slechts 25% van de patiënten op immunotherapie, maar deze nieuwe technologie kan daar verandering in brengen. Prof. Diether Lambrechts benadrukt het potentieel: “We streven niet alleen naar betere behandelingen, maar naar een toekomst waarin niemand meer sterft aan leverkanker.”

Lees hier het volledige artikel.

 

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.