Uit de opbrengst van de jaarlijkse campagne ‘Sta op tegen kanker’ financiert KWF Kankerbestrijding voor het eerst een internationaal Dream Team. In dit Dream Team doen toponderzoekers uit Nederland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten gezamenlijk onderzoek naar kanker. Deze unieke samenwerkingsvorm levert dubbele winst op: het onderzoek kan op grotere schaal worden uitgevoerd én geeft sneller resultaat.
Het Dream Team staat onder leiding van prof. dr. Hans Clevers (moleculair geneticus bij het Hubrecht Instituut en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen) en prof. dr. Hans Bos (hoofd van de afdeling Moleculair kankeronderzoek aan het UMC Utrecht).
Geneesmiddelen testen op gekweekte tumoren
Hans Clevers heeft recent een techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk is om tumorweefsel van patiënten te kweken. Zoals stekjes van een plant laten de wetenschappers losse kankercellen buiten het lichaam uitgroeien tot tumoren. Dit biedt ongekende mogelijkheden, want op zulke gefabriceerde tumoren kan vrijwel ongelimiteerd getest worden. En dat is precies wat het Dream Team de komende vier jaar zal gaan doen: grote aantallen geneesmiddelen testen op gekweekt tumormateriaal van patiënten. Iets wat tot voor kort niet of nauwelijks mogelijk was. Clevers: ‘Normaal gesproken worden medicijnen in jarenlange studies bij patiënten getest en heb je na afloop slechts antwoord op één vraag. Wat wij in dit onderzoek doen, versnelt dit proces enorm.’
We testen duizenden stoffen (en combinaties hiervan) tegelijk, dat scheelt veel tijd. Bovendien testen we op gekweekt weefsel en niet op de patiënt zelf, dus dat voorkomt vele, soms onnodige bijwerkingen.
Welk geneesmiddel voor welke patiënt?
Aan de basis van kanker liggen fouten in het DNA. Deze zijn voor iedere kankerpatiënt uniek, waardoor geneesmiddelen wisselend effect hebben. De grote uitdaging is om te kunnen bepalen welk geneesmiddel het beste werkt bij welke patiënt. Deze ontwikkeling is al enige tijd gaande en staat bekend als de ‘gepersonaliseerde behandeling’ van kanker. Wereldwijd zijn inmiddels enorme hoeveelheden DNA-gegevens verzameld, maar er zijn nog maar weinig mogelijkheden om de betekenis van deze fouten in de praktijk te testen. Het Dream Team heeft met de nieuwe kweektechniek een gouden middel in handen om hier wél een grote slag in te slaan.
Lees hier het volledige artikel.